Je mléko pro každého?

Je-li mléko tak prospěšné, proč je tedy kolem něj tolik sporů?

V padesátých letech začaly organizace mezinárodní pomoci na celém světě rozdávat milióny tun přebytečného mléka. Dostaly množství stížností, že lidé, kteří toto mléko pili, trpěli křečemi, těžkou plynatostí a průjmy.

Spory kolem této věci se dostaly na pořad dne v roce 1965, kdy lékařský výzkumný tým z Johns Hopkins Medical School zjistil, že mnozí lidé, kteří prodělávají potíže po vypití mléka, nejsou schopni strávit laktózu - složený cukr, jenž mléko obsahuje.
Velké molekuly složeného cukru nemohou projít skrze stěnu tenkého střeva, dokud nejsou rozloženy na jednoduché cukry. Tuto operaci provádí enzym zvaný laktáza.

Laktáza se obvykle vyskytuje u všech mladých savců, avšak zatímco stárnou, mnozí z nich ztrácejí schopnost laktázu vytvářet: začnou být "netolerantní vůči laktóze". Z těchto závěrů vzešel názor, že mléko je určeno pouze pro mláďata savců, ale pro dospělé již ne.

Výzkumníci podpořili své argumenty poukázáním na to, že pro mnoho dospělých lidí je velmi obtížné strávit sklenici studeného mléka. Všimli si také toho, že obyvatelé severní Evropy jsou netolerantní vůči laktóze jen minimálně. Někteří antropologové z toho všeho vyvodili, že světlá pokožka a pití mléka jde dohromady, a že chtít po lidech s jiným než severoevropským genetickým původem, aby pili mléko, je nesmysl.

Jak to však vysvětluje skutečnost, že afričtí pastevci krav z kmene Masájů a lidé v Indii pijí mléko po celá tisíciletí? Vysvětlení se částečně nachází ve způsobu, jakým se mléko konzumuje.

Masájové pijí mléko teplé a čerstvé přímo od krávy. Vážený tradiční Indický spis Ajur Véda vysvětluje, jakým způsobem podporuje teplé mléko přímo od krávy sílu a ve skutečnosti podporuje trávení, ale studené mléko způsobuje revmatismus a artritidu, a (jak zjistili výzkumníci z John Hopkins) toxickou plynatost.

Je zajímavé si povšimnout, že nesnášenlivost laktózy je v Indii prakticky neznámá. Naprosto jistě je to díky tomu, že v Indii se mléko vždy nejprve uvaří, poté se pije velmi horké, a vždycky je oslazeno cukrem. Převaření mléka rozloží protein, takže je snáze stravitelné. Na západě se mléko pasterizuje, ale nevaří. Také bývá homogenizováno a lidé je pijí studené.

V Indii se do mléka obvykle přidává šafrán, kardamom, a další aromatické koření. Jednak je činí lahodným, a také snižuje sklon k vytváření hlenů. Horké mléko také zklidňuje nervy. To pomáhá objasnit, proč je teplé mléko v mnoha kulturách tolik rozšířené jako uklidňující prostředek před spaním.

A podle Ajur Védy také hustý smetanový škraloup na mléce (který jsem vždycky s odporem odstraňoval) podporuje sílu a mužnost, zmírňuje zatrpklost, a zklidňuje žluč a nadýmání. 

autor článku: Kúrma dás, překlad z angličtiny bh. Ondra Hládek